Минали събития 2019

Заслужен купон на ТД „Насам-Натам“ – 30.11-01.12.2019г

Здравейте членове, приятели и симпатизанти на ТД „Насам-Натам“.

Ако за нас 2017 беше началото, 2018 – подема, то 2019 е може би кулминацията. Много цели и задачи си поставихме, всяка по-трудна и сложна от предходните. С Ваша помощ успяхме да ги реализираме, с много малко изключения, които на фона на всички останали са минимален процент. И които ще бъдат завършени много скоро.
Дойде време и за купон. Мястото и датата са ясни, хижата е запазена отдавна. В момента оглеждаме подходящо прасе за трапезата.

Каним всички Вас, които се чувствате част от нашите дела, които се трудихте през годината и допринесохте без значение с колко и с какво, маршрутите в Стара планина да станат по-сигурни и приятни за туристите. Каним Ви да се съберем, да се почерпим и да поговорим. Да обсъдим бъдещите идеи и планове, защото 2020 ще бъде финала на всичко, което започнахме. Ако се чувствате част от голямото семейство на „Насам-Натам“ – заповядайте.

Събитието във ФБ


Обиколка на Трите Каи – Източна Стара планина – 17.11.2019г

Еднодневен кръгов маршрут с начало и край с. Билка. Маршрутът отстои на по-малко от сто километра от Бургас, Варна и морето, но това не пречи прехода ни да е изцяло по планински терен – сред пасища, гори и скалисти върхове.

Програма: 17.11.2019 г.
9:30 – Сборен пункт в центъра на с. Билка до кметството ( автобусна спирка, магазин, широко място с възможност за паркиране)
10:00 – Начало на пешеходния преход към Трите Каи
10:30 – Наблюдаване и снимане на водопадите по река Коджакаядереси
12:00 – Снимане на красиви гледки от най-високата и голяма Кая – Коджа Кая. Тук ще починем наслаждавайки се на чудна панорама към язовир Цонево, Чудните скали, скалният ръб на Орта кая и околните села.
13:00 – Време за обяд – чешма Кокапунар, под Орта /Средната/ Кая
15:00 – Снимане на гледки от най-малката и ниска Кая – Уч Кая
17:00 – Отпътуване от с. Билка

Дължина на прехода : 12 км

Събитието във ФБ


Бетон парти в Етрополе + малко табели – 09.11-10.11.2019г

Дойде време да направим един социален експеримент.
Така да се каже.

Има ли желаещи да се самоорганизират и свършат следната задача в Етрополе:
1. Бетониране на основи за 2 информационни табла в гр. Етрополе
2. Бетониране на основи за 1 информационно табло на Етрополски манастир
3. Бетониране на основи за 1 информационно табло в с.Ямна
4. Поставяне на 20 табели по екопътека Бележката до х. Старопланинец
5. Поставяне на 5 табели и подмяна на фолио на 4 табели по екопътека Св.Атанас
6. Маркиране по улиците в Етрополе до началото на пътеката към х.Старопланинец

Всички материали са осигурени освен цимент, пясък и чакъл, които трябва да се закупят и ние ще ви преведем парите.
Добре е мериприятието да стане на посочената дата, за да може следващата седмица да монтираме таблата и картите.
Ако има желаещи пишете, отбележете се в събитието и да приключваме с този район окончателно
А в края на ноември ще почерпим. Къде – ще обявим съвсем скорo.

Събитието във ФБ


Възстановяване на жалоните над гр.Клисура – 28.09.2019г

След двете успешни „бетон-партита“ над Златица и Антон, на ред е да завършим и маршрутът от гр.Клисура към седловина Каменната порта. Ще успеем ли да сложим и там 12 жалона? Ще разберем когато го направим
По този маршрут има поставена жалонна (колова) маркировка. Каменните пирамиди са здрави, но металните тръби са отрязани. Затова този път ще подходи по различен начин. В пирамидите ще вкараме по-тънки тръби, които ще заварим към съществуващите парчета от старите. За да е по-весело ще сложим и 2 нови жалона, на които ще отлеем бетонни пирамиди.

Ще се работи само в най-долната част на трасето, като разстоянието до най-горния жалон е около 1 км. Но теренът е крив и стръмен, и това налага тръбите и инструментите да се изнасят на ръка. Двата нави жалона ще са до подбалканското шосе за щастие.

Задачата е следната:
1. Бетониране на 2 жалона
2. Изнасяне на 10 тръби и инструменти (агрегат, заваръчен апарат и други дребни неща) по трасето
3. Боядисване на тръбите на място.
Всички материали са осигурени, но за изнасянето и монтажа на тези 12 жалона трябват хора. Апаратурата също е осигурена, както и заварчик, който ще монтира тръбите. Единствено ще трябват 2 комплекта лопати и кирки за двата нови жалона.

Затова отправяме своя апел към всички, които обичат планината и милеят за развитието на пешеходния туризъм по принцип, не само в този района. Елате и се включете в това последно начинание за тази година. Нека покажем, че когато сме заедно можем да докараме нещата до един успешен край и повече да няма губене по тези пътеки. Защото сигурността в планината е най-важното за нас.

Каква ще е организацията за това мероприятие:
Сборен пункт в събота: 8:30 часа на подбалканското шосе над гр.Клисура (има висока антена и отбивка при началото на пътеката).

Събитието във ФБ


Поставяне на нови жалони по рида Заногата над с. Антон – 14.09-15.09.2019г

Преди месец успяхме да сложихме 24 жалона между хижите Свищи плаз и Паскал. Сега на ред е маршрута от с.Антон към Антонски превал. Ще успеем ли да сложим и там 10 нови жалона? Ще разберем когато го направим.

След като получихме съгласувателно писмо от дирекцията на „Национален парк Централен Балкан“ е време да действаме. Маршрутът преминава през голите пасища на рида Заногата, където през зимата или в гъста мъгла само жалонна маркировка може да укаже вярната посока и да предпази туристите от загубване или лутане по пътеката. Някога там е имало такава маркировка, днес от нея няма и помен. Задачата е трудна, тъй като терена е наклонен и материалите ще се извозват с коне.

Всички материали са осигурени, но за монтажа на тези 10 жалона трябват повече хора. За бъркане и леене на бетон, за монтиране на кофраж, за боядисване на жалони, за монтиране на табели, за поставяне на лентова маркировка освен по този и по съседния към х.Планински извори маршрут. Работата не е малко.

Затова отправяме своя апел към всички, които обичат планината и милеят за развитието на пешеходния туризъм по принцип, не само в този района. Елате и се включете в това начинание. Нека покажем, че когато сме заедно можем да докараме нещата до един успешен край и повече да няма губене по тези пътеки. Защото сигурността в планината е най-важното за нас.

Каква ще е организацията за това мероприятие:
Сборен пункт в събота: 8:30 часа пред Гарчов хан (на Подбалканското шосе, в западния край на с.Антон).

Събитието във ФБ


Поставяне на два жалона западно от вр.Корита – 31.08.2019

Здравейте приятели,
Миналата година не успяхме, време е тази да го направим. Необходимо е да се монтират 2 жалона на 2 важни разклона, намиращи се западно от вр.Корита. На тях ще се поставят указателни табели, които вече са готови.

Първият жалон ще бъде западно от Корита преди гората, където излизат маршрутите от селата Ясеново и Скобелево през м. Сечен камък и Патарешка поляна (жълта маркировка).

Вторият жалон ще се постави след гората на поляната в подножието на вр.Бухала, от където се отклонява подсичащата пътека към х.Мазалат.

Събитието във ФБ


Маркиране на планината „Било“ и Етрополските екопътеки – 24.08-25.08.2019г

Време е да завършим започнатото в Етрополския балкан. Но ще обхванем и планината „Било“ – част от Предбалкана.

Маршрутите, които набелязахме са следните:
1. Екопътека Св.Атанас – синя маркировка 4,5 км
2. Екопътека Бележката (Лишавия камък) – жълта маркировка 3 км
3. с. Бойковец-х.Рудината – жълта маркировка 6,5 км
4. Етрополе (Старопланинец)-по билото на планината Било-х.Рудината – червена маркировка 19 км
5. Правец-м.Равнището – синя маркировка 6,5 км
6. Екопътека Правешки манастир – червена маркировка 3 км
7. Ботевград-м.Стубела-х.Рудината – синя маркировка 13,5 км
8. Ботевград-м.Зелеин-х.Рудината – жълта маркировка 11 км
Общо: 67 км.

Каква част от заплануваното ще успеем да оправим зависи от броя участници. Ако няма достатъчно само ще проходим част от маршрутите и ще запишем поне трак. По време на маркировъчните работи ще набележим местата за поставяне на табели по всички маршрути, които ще поръчаме скоро след това.

Сборният пункт в събота ще бъде на три места в 8:00 часа
– автогара Етрополе
– Правец-център
– Ботевградски манастир

Събитието във ФБ


Подновяване на жалонната маркировка между х.Свищиплаз и х.Паскал – 27.07-28.07.2019

Възможно ли е да качим и монтираме 24 жалона в планината над гр.Златица и гр.Пирдоп?
Ще разберем когато го направим. Поставяме си все по-големи цели, които заедно успяваме да осъществим. Защо и тази да не е успешна? Особено когато сме убедени, че трябва. Защото там напоследък се губят много хора в гъстата мъгла.

Този път няма да сме сами в това начинание. ТД „Насам-Натам“ съвместно със спортен клуб „Бегач“ и с финансовата помощ на Аурубис България се заемаме с организацията на това трудно начинание. Лятната пътека между хижите Свищиплаз и Паскал преминава през голите пасища в м.Равна, където само жалонна маркировка може да укаже вярната посока и да предпази туристите от загубване или лутане по пътеката. Над половината от тези жалони липсват, голяма част от останалите са изгнили и всеки момент ще се счупят. Затова те трябва да се заменят с нови. След проучване на трасето се оказа, че е необходимо да се монтират 24 жалона по маршрута. Трудна задача, тъй като терена е наклонен и автомобил трудно може да стигне до всяко място. Затова може би ще се използва транспорт на част от материалите и с коне.

Всички материали са осигурени, предстои уреждане на транспорта. Но за монтажа на тези 24 жалона трябват хора. Много хора. Ще има бъркане и леене на бетон, монтиране на кофраж, боядисване на жалони, поставяне на лентова маркировка освен по тази и по още няколко пътеки в района – над гр.Златица и към Еленско. Ако табелите са готови ще монтираме и тях. Работата е доста.

Затова отправяме своя апел към всички, които обичат планината и милеят за развитието на пешеходния туризъм по принцип, не само в района на градовете Златица и Пирдоп. Елате и се включете в това начинание. Нека покажем, че когато сме заедно можем да докараме нещата до един успешен край и повече да няма губене по тази пътека. Защото сигурността в планината е най-важното за нас.

Каква ще е организацията за това мероприятие:
Ако някой има възможност да помогне в петък за натоварване на материалите нека пише – добре е дошъл.
Сборен пункт в събота: 8:00 часа в гр.Златица.

Събитието във ФБ


Обновяване на маршрутите в Етрополска планина – 29.06-30.06.2019

Възможно ли е институциите да помогнат на нас планинарите?
Възможно ли всички заедно да си стиснем ръцете и да направим така, че планинските пътеки да станат по-приветливи и безопасни?

Оказа се, че е възможно.

Затова следващото мероприятие на Туристическо дружество „Насам-Натам” ще бъде малко по-различно. То ще протече под мотото „Всички заедно в полза на планинарите”.

Служители на две горски стопанства – Елин Пелин и Пирдоп, които са част от Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП), ще се включат на терен и ще помогнат с отстраняването на падналата дървесина и разчистването на поляните от храсти и ниска растителност. И не само това – ще извозят необходимите материалите за поставяне на два жалона на билото.
Две общини – Горна Малина и Мирково осигуриха средствата за изработка на информационни табели и указателни стрелки, които ще се монтират по маршрутите на тяхна територия. И не само това – техни служители ще обходят с нас част от маршрутите, а може би и ще се включат и в маркирането.

Туристическо дружество „Насам-Натам” ще проведе отново курс за полагане на маркировка, начин на маркиране, определяне места за табели и жалони, ориентиране. За основа ще се използва Правилникът за туристическата маркировка на Български планинарски съюз.

Маршрутите, които набелязахме са следните:
1. Участъкът от билен маршрут Ком-Емине между Арабаконак и м.Хаджийца – обновяване червена маркировка 12 км
2. Екопътека Арабаконак-извор Цариченец – нова жълта маркировка 5 км
3. Буново-х.Чавдар – обновяване синя маркировка 4.5 км
4. Мирково-х.Чавдар – нова зелена маркировка 4 км
5. Участък от маршрут „По стъпките на Бенковски” Мирково-м.Хаджийца-Дебелия рът – нова жълта маркировка 13 км
Общо: 38.5 км.

Освен горните маршрути ще се поставят два жалона на Етрополска седловина, на които ще се монтират и табели. А има и стари жалони, които трябва да се пребоядисат. Не са малко – над 50 бр.
Сборен пункт в събота: 8:30 часа пред паметника на Арабаконак.

Събитието във ФБ


Обновяване на маршрутите над гр.Априлци – 15.06-16.06.2019

Дойде време да се разходим и до гр. Априлци – един красив град, с различни по сложност маршрути и пътеки. Сигурни сме, че отново ще преживеем едно вълнуващо приключение. Заедно!

Маршрутите, които набелязахме са следните:
1. мах. Кънчовци-р.Стърна-х.Плевен – обновяване 7 км. Зелена маркировка
2. ВЕЦ Видима-Бъзов дял-х.Плевен – обновяване 5,5 км. Зелена маркировка
3. Екопътека Водните дупки – обновяване 5 км. Синя маркировка
4. Екопътека По пътя на Балканджиите – обновяване 12.5 км. Синя маркировка
Общо: 30 км.

За съжаление се налага освен маркиране и обновяване на маршрути да се занимаваме и с премахване на ненужна и неправилно поставена маркировка, както и такава, поставена в защитена територия без разрешение. И то съвсем на скоро. Така, че работа ще има.

Освен горните маршрути и ако има достатъчно на брой участници, ще се боядисват жалоните в м.Новоселски поленици. Не са малко – над 70 бр.

Разбира се има и още По време на това мероприятие ще проведем курс за полагане на туристическа маркировка, начини на маркиране, определяне на места за табели и жалони, ориентиране. Курсът ще има практическа и теоретична част. За основа ще се използва Правилникът за туристическата маркировка на Български планинарски съюз.
Има и още. Община Априлци бе една от първите, която се включи безрезервно в обявената инициатива за поставяне на Табла с карти и табели по маршрутите. За което й благодарим.

Сборен пункт в събота : 8:30 часа пред ВЕЦ Видима

Събитието във ФБ


Обновяване на маршрутите в Троянска планина 11-12.05.2019

След Твърдица и Мъглиж на ред е Троянска планина. Тук освен обновяване на стари маршрути ще се маркират няколко нови. Ще бъде интересно и вълнуващо както винаги. В мероприятието ще се включат и ученици от училището за планински водачи в с.Черни Осъм.

Маршрутите, които набелязахме са следните:
1. с. Бели Осъм-КК Беклемето-Арка на свободата – обновяване 10 км. Зелена маркировка
2. гр. Троян-вр. Янковска могила-х. Чучул – нов маршрут 11 км. Синя маркировка
3. с. Черни Осъм-вр. Янковска могила-х. Чучул – нов маршрут 12.5 км. Зелена маркировка
4. с. Черни Осъм-м. Новоселски поленици – нов маршрут 15.5 км. Зелена маркировка
5. ВЕЦ Черни Осъм-м. Новоселски поленици – нов маршрут 13.5 км. Синя маркировка
6. Екопътека Зелениковски манастир – обновяване 7.5 км. Зелена маркировка
7. м. Смесите-резерват Стенето – обновяване 8.5 км. Синя маркировка

Общо: 78.5 км. Колко от тях ще успеем да завършим зависи от броя на участниците.

Освен горните ще се премаркират три кратки маршрута от с. Черни Осъм към с. Орешак, Троянски манастир и водопад Бръмбар скок.

Сборен пункт : 8:30 часа пред Училище за планински водачи в с. Черни Осъм

Нощувка в с. Черни Осъм к-с Върбака (+къща за гости при нужда). Цена на нощувката 18 лв. Храната е на свободна консумация.

Осигурени материали:
• блажна боя
• четки
• разредител
• ръкавици

Необходими инструменти:
• трион
• брадва, мачете
• лозарска ножица

Всичко останало ще се решава в движение. Успех в начинанието 🙂

Събитието във facebook


Из Източна Стара планина и поляните с див божур 01.05.2019

Еднодневен преход по кръгов маршрут от село Каравельово в Източна Стара Планина през поляни и гори, пълни с цъфнали божури.
Изкачване на върховете Сиври баир (595 м.), Ахлаткедия (648м.) и Кючук чеклибаш (642м.).
Общ преход за деня – 15 км.
Програма:
01 май 2019 г. /сряда/ – почивен ден
09:40 – сборен пункт центъра на с. Каравельово
10:00 – Начало на пешеходния преход
Панорамно спускане към р. Дамдере и покрай нея пристигане в с. Соколец
12:30 – Време за обяд. Селото разполага с магазини и възможност да се закупи храна.
13:30 – Изкачване на връх Сиври баир (595 м.), който е пълен с див божур. Изкачване на панорамните върхове Ахлаткедия (648м.) и Кючук чеклибаш (642м.), преминаване през гори с находища на див божур.

Събитието във ФБ


Цели и задачи на ТД “Насам-Натам” през 2019 г.

I. Почистване и маркиране на около 400 км. и поставяне на около 400 броя нови табели по следните маршрути:

1. Етрополска планина и Било
– Арабаконак-Етрополска седловина-м. Хаджийца
– Ботевград-х. Рудината-х. Чавдар
– Буново-х. Чавдар
– Правец-х. Рудината
– Етрополе-х. Рудината
– Бойковец-х. Рудината
– Мирково-х. Чавдар
– Мирково-м. Хаджийца
– Челопеч-х. Мургана

2. Златишко-Тетевенска планина
– х. Кашана-х. Свищиплаз-х. Паскал-Еленско
– Антон-Антонски превал
– Антон-х. Планински извори

3. Троянска планина
– Бели Осъм-Беклемето
– Троян-х. Чучул
– Черни Осъм-х. Чучул (съвместно с училището за планински водачи в Черни Осъм)
– ВЕЦ Черни Осъм-м. Новоселски поленици (съвместно с училището за планински водачи в Черни Осъм)
– Смесите-Зелениковския манастир
– Кърнаре-Пешова мъка

4. Калоферска планина
– Паниците-м. Сливката-заслон Маринка
– Априлци-Стърна река-х. Плевен
– Априлци-Бъзов дял-х. Плевен
– Острец-паменик Цанко Дюстабанов
– х. Соколна-Кюй дере-м. Синаница-Киминчето

5. Шипченска планина
– м. Люляците-м. Корита
– м. Люляците-х. Партизанска песен
– Габрово-Тота Венкова-х. Узана
– Габрово-х. Бузлуджа
– Плачковци-Кръстец
– Трявна-Кръстец
– Мъглиж-Винишки камък-вр. Попак

6. Тревненска планина
– Кръстец-м. Предела
– Трявна-м. Студения кладенец
– с. Селце-гара Радунци

7. Елено-Твърдишка планина
– м. Предела-х. Чумерна
– Твърдица-Шешкинград-х. Чумерна

8. Котел-Жеравна

II. Поставяне на нови колове и боядисване на съществуващите:

1. Етрополска седловина – 2 бр. нови (съвместно с Лендроувър България)
2. Източно от Етрополска Баба – 1 бр. нов (съвместно с Лендроувър България)
3. Етрополска седловина-вр. Голяма занога – боядисване на стари
4. Ямна – 2 бр. нови
5. Х. Свищиплаз-х. Паскал – ? бр. нови (съвместно с Бегач)
6. Антон-Антонски преал – ? бр. нови
7. Антон-Планински извори – боядсиване на стари
8. Клисура-Каменната порта – ? бр. нови
9. М. Голтепе – 1 бр. нов
10. М. Корита – 2 бр. нови (съвместно с Лендроувър България)

III. Поставяне на табла с карти в изходните пунктове и на хижите – над 80 бр.

След като маршрутите са готови се нанасят на картата и се подготвят за печат. За част от средствата ще се направи кампания, а за конструкциите ще се разговаря с общините да се включат.

IV. Походи

През 2019 г. ТД „Насам-Натам“ ще организира няколко похода в Централен Балкан, Васильовска планина и Източна Стара планина. В момента се изработва предварителен Календарен план, който съвсем скоро ще публикуваме. За всяко едно мероприятие ще се пускат отделно събитие и всеки желаещ ще може да се запише и следи.

Освен всичко това ще има и няколко бонуса, които ще обявим своевременно. Да си пожелаем успех и нека времето бъде с нас.


ПОКАНА

Управителният съвет /УС/ на Туристическо дружество „Насам-Натам“, на основание чл.23 от Устава на Дружеството, ще проведе Отчетно общо събрание на 24 март 2019 г. /неделя/ от 10:00 ч. на хижа Чумерна в Централна Стара планина, при следния дневен ред:
1. Отчет на УС на ТД „Насам-Натам“ за 2018 г.
2. Приемане на бюджета на ТД „Насам-Натам“ за 2019 г.
3. Прекратява мандата на член на УС (подадена молба за напускане) и освобождаване от отговорност.
4. Избор на нов член на УС.
5. Промяна в устава на ТД „Насам-Натам“.
6. Представяне на Календарния план на ТД „Насам-Натам“ за 2019 г.
7. Разни.

Съгласно чл. 24 от Устава на Дружеството, при липса на кворум събранието ще започне в 11:00 ч. на същата дата, място и дневен ред, независимо от броя на присъстващите.

18.02.2019 г.