Минали събития 2020

Планината БИЛО и вр. Мургаш – пълна промяна – 10.10-11.10.2020г

Здравейте приятели,
Настана време да обявим мега събитието на годината. Моля записвайте се и споделяйте навред.
На дневен ред е един позабравен край от величествения Балкан. Става въпрос за планината Било над Ботевград, Правец и Етрополе, както и северните склонове на вр. Мургаш. И не само!

Маршрутите, които ще бъдат основно почистени и маркирани са следните:
– гр. Правец – Правешки манастир
– гр. Правец – м. Равнището
– гр. Етрополе – м.Равнището
– гр. Ботевград – Букалин дол – х.Рудината
– гр. Ботевград – м.Стубела – х.Рудината
– Билен маршрут по Било Планина от х.Рудината до Правешки проход (Правешки връх)
– с. Бойковец – х.Рудината
– Кръгов маршрут с.Бойковец – вр.Венеца – с.Бойковец
– х.Рудината – х.Чавдар ( с разклонение към вр. Венеца, вр.Звездец и проход Арабаконак)
– с.Врачеш – Зла поляна – вр.Мургаш
– Врачешки манастир Св. 40 мъченици – м.Белия камък – х. Мургаш/вр.Мургаш
– Екопътека Бележката (Етрополе) – довършване

Почти всички маршрути са подходящи както за пешеходен туризъм, така и за практикуващите планинско колоездене. А гледките откриващи се към централното Старопланинско било са много красиви.

По някои от маршрутите има доста паднали дървета и ще трябват моторни резачки за отстраняването им

За горните маршрути сме поръчали 185 указателни табели, които се надяваме да са готови до тогава и да ги монтираме.

Ще бъдат бетонирани 11 жалона на следните места по маршрутите:
– 1 бр. на Правешки проход
– 2 бр. в м.Равнището
– 1 бр. над х.Рудината
– 1 бр. на проход Витиня
– 4 бр. в м.Въртележката
– 2 бр. северно от вр.Звездец

Общините Етрополе и Горна Малина вече се включиха и осигуриха необходимите средства за техните територии. Очакваме и общините Ботевград и Правец да се включат както обещаха и да бетонираме основите на 3 информационни табла с карти. Общо новите табла в региона ще са 6.

Каква част от заплануваното ще успеем да направим за тези два дни зависи от броя на участниците. Каквото остане ще го направим в следващите седмици след събитието, но тази година районът трябва да бъде завършен. Местните от Ботевград също ще се включат, както предполагам и колегите от туристическите дружества в Етрополе.

Място за нощувка: за събота (10.10) и за петък (който желае от петък) ще бъде реновираното общежитие срещу ресторант Зелената къща.

Сборен пункт за събота (10.10) : пред общежитието

Събитието във ФБ


Изграждане на нови маршрути около с.Проглед в Родопите – 11.07-12.07.2020г

Започнахме годината повече от успешно.

Изградихме нов маршрут от с.Черноморец до вр.Бакърлъка
Възстановихме двата маршрута от гр.Челопеч до х.Мургана
Обновихме целият район около вр. Арковна и м.Водениците в Източна Стара планина

Настоящото мероприятие ще е малко по-различно:
Защото за първи път ТД „Насам-Натам“ се отправя към Родопите
Защото местните хора искат да бъдат изградени маршрути в района, за да има къде да се разхождат гостите на селото, да посетят забележителностите им, да видят красивата Родопска природа.
Защото всички там – кметски наместник, притежатели на къщи за гости и хотели се обединиха около идеята

Всичко вече е подготвено и остава само да им помогнем:
Да маркираме маршрутите – 7 на брой
Да монтираме 2 информационни табла с карти
Да бетонираме 4 жалона на важни разклона
Да поставим над 50 указателни табели

Работата няма да е малко, затова отправяме нашата молба за подкрепа не само към нашите приятели, а и към колеги от близки сдружения и дружества – елате и ударете едно рамо.
Нощувките ще бъдат в 2 къщи за гости, вечерята в събота вечер е осигурена. Повече подробности за това ще има в близките дни.

Събираме се в 8:30 часа на 11.07.2020г. (събота) в центъра на с.Проглед (пред църквата).
Събитието във ФБ


Маркиране около вр.Арковна и м. Водениците – 20.06-21.06.2020г

След успешния старт за годината и изградената нова пътека към м.Бакърлъка от гр.Черноморец, е време да се отправим към следващото предизвикателство. А както вече знаете когато сме заедно успяваме. А когато и местната власт мисли за развитието на туризма в региона, нещата няма как да не се получат. И така ….

В най-източната част на Стара планина, близо до гр.Дългопол и р.Камчия има много и интересни забележителности. Едната е вр.Арковна с останки на древна крепост, другата е м.Водениците, където има много пещери, водопадчета и красиви гледки. Някога е бил изграден кръгов маршрут от с.Арковна през вр.Арковна, селата Партизани, Камен дел и Черни връх, като разбира се маршрутът минава през м.Водениците. Днес маршрутът има нужда от подновяване и почистване, част от трасето му ще бъде променено за по-голяма безопасност на туристите. Този маршрут е дълъг над 15 км и не е по силите на всеки.

Затова по идея на кметския наместник в с.Арковна Мариана Христова ще изградим два по-малки кръгови маршрута – единият с.Арковна-вр.Арковна-с.Арковна, другият с.Сладка вода-м.Водениците-с.Сладка вода.
Осигурени са средства от хотелските комплекси „Гюрлата“ и „Черни връх“, както и от местна земеделска компания, с които поръчахме 41 указателни табели, три информационни табла с карти. Същите се надяваме да бъдат готови до тогава и да ги поставим заедно по маршрутите. Ще бетонираме и един жалон на възлово място, на който ще поставим табели, тъй като наоколо няма дървета. Освен това е обещано до датата на събитието на въжения мост над р.Камчия между селата Арковна и Черни връх да бъдат подменени дъските и да го отворим официално отново. Сега се води затворен и е опасен за преминаващите.

Заповядайте на това ново вълнуващо приключение. Запазили сме за събота хотелски комплекс „Гюрлата“, където ще нощуваме. Ако има желаещи да дойдат от петък нека отбележат това в коментар към събитието. Нощувката е на преференциална за нас цена от 15 лв на легло, а местата са ограничени. Комплексът разполага с 16 легла, като могат да се сложат още 2-3 допълнителни. Запълването на местата ще е според поредността на записването. Разбира се който иска може да участва само за един от дните или да спи на палатка. За участниците ще има голяма почерпка в заведението, твърд алкохол можем да си носим.

Събираме се в 9:00 часа на 20.06.2020г. (събота) пред комплекс „Гюрлата“ в с.Арковна, където ще проведем кратък инструктаж и ще разпределим групите и задачите.

Събитието във ФБ


Водопад КУЗА СКОКА – 07.06.2020г

Водопад „Куза скока” е сезонен, подхранван от снеготопенето и обилните дъждове. Най-пълноводен е в края на зимата и началото на пролетта, а през лятото пресъхва. Водата се спуска от 10 м. височина и образува езерце. А, какъв по-добър момент да го посетим след седмица с обилни валежи?

Ще се отправим към Върбишкия дял на Източна Стара планина и с. Трънак, като изходен пункт. От тук първо ще изкачим панорамният връх Сиврибаир, след което ще се спуснем на север към малко известния и изключително красив водопад Куза скока. Тук ще направим обедна почивка.

След почивката ще се отправим обратно към с. Трънак, като по пътя ще видим останките от древна крепост.
Маршрута е кръгов с начало и край в с. Трънак, община Руен, област Бургас.

Дължина: 19 км.
Програма за 07.06.2020:
09:45 – събиране в центъра на с. Трънак
10:00 – Начало на пешеходния преход
12:00 – връх Сиврибаир (595 м.)
14:00 – водопад „Куза скока” и обедна почивка
18:00 – Отпътуване от с. Трънак

Събитието във ФБ


Да свържем морето с планината – 30.05.2020г

Какво по-хубаво от това да обичаш планината и да имаш идея. Особено когато си родом от морето, както нашия приятел Иван Деспов Идеята му е да се изгради туристически маршрут от гр.Черноморец до близкото възвишение Бакърлъка, където има две погледни площадки с прекрасни гледки към морето.

След идеята идва желанието. Теренът е обходен многократно, пътеките за достигане до горе са набелязани, има зелена светлина от Общината и Горското стопанство. Остава само всичко това да стане реалност. Ние заставаме зад тази идея и ще помогнем тя да се реализира. Елате и вие да помогнете да свържем морето с планината.

Кога?
в 9:00 часа на 30.05.2020г. (събота)

Къде?
пред автогарата в гр.Черноморец

Защо?
За да изградим заедно маршрута към м.Бакърлъка

Събитието във ФБ


Празничен поход до връх Шипка – 03.03.2020г

По повод честването на 142-та годишнина от Освобождението на България от турско робство Ви каним на празничен преход до връх Шипка – един от символите на българската история. Ще се изкачим до върха, станал свидетел на едни от най-важните битки по време на Освободителната война, за да сведем поглед пред безсмъртния подвиг. Ще присъстваме на тържественото отбелязване на празника.

От Паметника на свободата се открива красива панорамна гледка към околността. Посещение на музейната сбирка, посветена на Шипченската Епопея, включваща лични вещи, ордени, снимков и документален материал, картини и оръжие на опълченците.

Тук се пази и копие на Самарското знаме. Връщане в град Шипка и разглеждане на храм-паметника ”Рождество Христово”, чиято църква е истински архитектурен шедьовър, построен в традиционния стил на руските катедрали от 17 в. Манастирът е създаден в памет на руските войници и български опълченци, загинали през освободителната Руско-турска война от 1877-1878 г. Църквата „Рождество Христово“ е обявена за паметник на културата и блести отдалеч с многоцветната си мозаечна украса и позлатени куполи, напомняйки за безсмъртния подвиг.

Програма 03.03.2020:
08:30-08:45 – събиране в град Шипка на паркинга под храм-паметника „Рождество Христово
09:00 – Начало на пешеходния преход
11-14:00 – връх Шипка – Посещение на музейната сбирка, наблюдение на Тържествата по случай празника
16:30 – Разглеждане на храм-паметника „Рождество Христово”
17:00 – Отпътуване
Дължина: 10 км

Събитието във ФБ


Крепост Калето и връх Сиврикая – 16.02.2020г

Ще се отправим към с. Трънак, като изходен пункт, за да разгледаме останките от Късноантичната и средновековна крепост „Калето”. Служила е за отбрана на пътя по река „Коджа капъ” за Лудокамчийския пролом. Освен нея ще се радваме на красиви панорамни гледки през целия ден и ще видим красивите скални образувания на връх Сиврикая. Маршрута е кръгов с начало и край в с. Трънак.
Програма за 16.02.2020:
09:30-09:45 – събиране в центъра на с. Трънак
10:00 – Начало на пешеходния преход
11:00 – Разглеждане на Крепост „Калето”
12:20 – връх Сиврикая
13:30 – Обедна почивка
16:00 – Отпътуване от с. Трънак
Дължина: 12 км.

Събитието във ФБ


Връх Илийца – първенецът на Карнобатско-Айтоската планина – 02.02.2020г

Нека започнем туристическата годината с красив и панорамен преход и естествено с изкачването на връх – Илийца – първенецът на Карнобатско-Айтоската планина. Маршрутът е еднодневен и кръгов с начало и край в сeло Раклица.
Карнобатско-Айтоската планина е най-ниския дял от Източна Стара планина. Простира се на изток от Карнобатския проход и достига бреговете на Черно море. Макар и с ниска надморска височина планината предлага интересни места за преходи и красиви панорамни гледки.

Програма: 02.02.2020 год.
09:30 – 9:45 – Сборен пункт в центъра на село Раклица / община Карнобат, област Бургас/
10:00 – Начало на пешеходния преход към връх Илийца
10:40 – Разглеждане на природната забележителност „Големите камъни”
12:30 – снимки и панорамни гледки от връх Илийца
13:30 – Обедна почивка
16:00 – Отпътуване от с. Раклица

Дължина 12 км.

Събитието във ФБ