Медии

табели

summitsweb.com >> Нужда от помощ за подновяване на маркировката в Централен Балкан

На прага на дългия уикенд ще ви представим една инициатива, която се провежда вече няколко години и е насочена към премаркирането и подновяването на маркировката в Стара Планина. Разбира се, със съгласието и одобрението на НП Централен Балкан.

Организатор е ТД Насам-Натам и по-конкретно Димо Колев (автор на туристически пътеводители на Централна Стара Планина и Ком – Емине), а инициативата е под наслов Да обновим туристическите маршрути и обекти. Във Фейсбук групата може да се запознаете по-подробно с акциите, които провеждат, както и да намерите съмишленици ако решите да се включите. През миналата година са поставени 500 нови табели, а през тази са предвидени над 400.

Чети нататък


Радио Шумен >> Нарастващ интерес към планинския туризъм

Създаването на Български планинарски съюз беше обявено преди дни. Инициатор на проекта е Димо Колев, планински водач и създател на „Пътеводител на Стара планина“.

По негова идея ентусиасти през миналата година маркираха изоставени маршрути в Стара планина, като дейностите бяха съгласувани с институциите. Това лято маркирането продължава. „Искаме обединим хората и организациите, които занимават активно с подобряването на условията за туризъм в нашите планини.

Чети нататък


БНР >> Започва почистване и обновяване на маркировката по туристическите пътеки около х. Узана

След като миналата година премаркираха и почистиха маршрутите в Природния парк Централен Балкан, любители-планинари се захващат и с пътеките около х. „Узана“.

Местността „Узана“ е най-голямата билна поляна на Стара планина. Тя се намира между връх Ботев и връх Шипка над Габрово – на север, и село Ясеново – на юг. Предполага се, че местността невинаги е била открита, а е имало гора, която преди няколко века била изкоренена, за да може районът да се използва като пасище. Днес гледката оттам е невероятна.

Чети нататък


Радио Варна >> Повече от година енстусиасти подновяват маркировката и табелите…

От година в социалните мрежи върви една инициатива за подновяването на маркировката и табелите по туристическите маршрути в планините. Защо е необходимо това? Защото липсата на маркировка може да коства живот. Достатъчен довод бургазлията Димо Колев да подхване инициативата „Да обновим туристическите маршрути и обекти”.

За повече от година откликнаха десетки любители на планинския пешеходен туризъм. Призивът на Димо Колев е поет от планинари от всички краища на страна. Като Ангел Димитров и Албена Тасева от София. В България има 39 планини. Във всяка една от тях има туристически маршрути. Най-посещаваните са Рила, Пирин, Родопите и Стара Планина.

Чети нататък


varhove.com >> Туристи сами ще обновяват маршрути и пътеки в Стара планина

Отскоро във Фейсбук съмишленици събира публична планинарска група, озаглавена „Да обновим туристическите маршрути и обекти”.

Името й само говори защо я има.

Нуждата – безспорна.

Две са основните цели, които групата си поставя. Първата е създаване на актуална “карта” на състоянието на туристическите пътеки и обекти в българските планини. Втората – реконструкция със собствени сили и средства на маршрутите така, че на всеки един турист да му бъде приятно в планината и да се радва на природата. А не да се лута по пътеките. Като начало, проектът ще стартира от Стара планина.

Чети нататък