Снегоходки

Автор: Момчил Дамянов

3-те най-важни неща за снегоходките!
За повече от 20 години присъствие на пазара в България, снегоходките трайно са навлезли в планинарската ни култура. Всяка зима стотици групи водени от планински водачи се наслаждават на спокойствието на зимните ни планини, а повечето български туристи (които нямат уменията да се придвижват със ски) вече не тръгват на зимен преход, без да са закачили снегоходки на раницата. Българските туроператорски фирми организират приключения със снегоходки за възрастни и деца. С тях се екипираха и много от хората, на които професионално им се налага да излизат в зимната планина – хижари, паркови рeйнджъри, служители на „Язовири и каскади”, НЕК, мобилни оператори…

1. Защо със снегоходки през зимата?
Позволяват придвижване по всички видове заснежен терен.

Не изискват познаването на специфична техника.

Малки (не надвишават 30х60 см) и леки (под 2 кг), те лесно се закрепват на раницата, когато няма нужда от тях.
Не се нуждаят от специални обувки – ползвате ги с обувките ви за зимно планинарство.

Понеже със снегоходките сте автономни и се придвижвате сами, няма нужда да чакате на опашка на лифтове, да си купувате билети и карти. Дори съоръженията в курорта да не работят поради някаква причина, вие пак ще прекарате един пълноценен ден сред зимната природа.

Не на последно място, и един финансов мотив: единствената специализирана екипировка, която ви е необходима са… самите снегоходки. Чифт снегоходки могат да се намерят на цена между 200 и 400 лв. Естествено, трябва да имате вече останалата обща зимна екипировка – подходящо облекло и обувки и, задължително, чифт щеки (най-практични за тази цел са телескопичните, задължително с големи перца!).

2. Как да се ориентирате в различните модели и кой от тях да изберете?
Изборът зависи от това кой и къде ще ги ползва. При всеки модел има различни размери – с по-голяма или по-малка площ. На кой ще се спрете зависи вашето тегло, и колко тежка раница смятате да носите. Важно е да се знае, че по-малките снегоходки са по-леки и по-маневрени, с тях е по-лесно при труден терен, но и се затъва повече в мекия сняг.

За любителите на хълмистия терен, подходящи са тръбните снегоходки – те представляват здрава материя, опъната върху рамка от алуминиеви тръби. Това са моделите, с които ще се придвижвате най-добре в дълбок сняг и по сравнително неголям наклон. Има и други модели, подходящи за лесни заснежени терени, ще ги познаете по по-издължената форма, в сравнение от останалите.

За по-трудни терени по-удачни са моделите от специална пластмаса. С тях лесно се катерят стръмни склонове, те издържат на удари в камъни и движение в пресечена местност. По-здрави, по-компактни и по-леки от тръбните, това са снегоходките, подходящи за преходи в алпийските части на нашите планини. Всички те, отдолу, имат някаква система от шипове и ножове, която да възпрепятства плъзгането, когато движението става по твърд и заледен терен.

Бързото и лесно и здраво закрепване на снегоходките към обувката е друга важна характеристика на модела. Модерните системи влияят силно на цената, но оценяваме удобствата, когато манипулациите се извършват в трудни условия.
Продавач-консултантите допълнително ще ви ориентират към модела, който е най-подходящ за вас.

3. „Философията” на снегоходките:
Те не са просто съоръжение, което помага да се движите по пътеките, когато има дълбок сняг и още никой не е направил пъртина. Снегоходките ви дават свобода в избора на път, позволяват да излезете от стандартните маршрути, да отидете на места, които не сте подозирали, че съществуват. Снегът покрива големите камъни, сипеите, храстите и клека, мочурищата и прави проходими терени, през които не сте си и помисляли да преминете през лятото. Това, че снегоходките не се пързалят като ските, не означава, че с тях не може да се забавлявате – просто опитайте да се спуснете по стръмен склон с прясно навалял сняг! Само трябва да внимавате под вас да няма опасни предмети – снегоходките се спускат право надолу и не могат да се управляват – спират, когато наклонът намалее!

Естествено, за да се насладите на тази свобода, трябва да сте в добра физическа кондиция, за да може да направите собствена следа и да можете да се ориентирате – карта, компас, GPS са от голяма полза, когато напускате отъпканите и маркирани пътеки. Добре е да се движите в група, така всеки ще може да се натовари според възможностите желанието си в правенето на пъртината, а най-опитният в групата ще избира пътя.

Когато теренът е твърд, снегоходките донякъде може да заместят котките – всеки модел е снабден с метални шипове и/или ножове, които да пречат на подхлъзването. Но при по-продължителни стръмни наклони или склонове, при които има опасност от падане, движението със снегоходки става опасно – трябва да се върнете обратно или да ги смените с котки. Качването със снегоходки по твърд терен е по-лесно от слизането по него – трябва да внимавате да не попаднете в капан, ако не носите котки с вас! В такива условия (твърда повърхност) снегоходките се движат право нагоре или право надолу, избягвайте да траверсирате склона – неудобно е и крие риск от падане!

Не бива да се забравя и опасността от лавини – когато решите да приключенствате извън маркираните и сигурни маршрути, снегоходките лесно могат да ви отведат в лавиноопасен район. За да избегнете риска, се консултирайте със специалистите в тази област – ПСС, или ползвайте услугите на планински водач. Като стандарт за тези случаи вече се е наложил лавинния комплект (лавинен уред, сонда и лопата), като как се работи с него се учи на специализирани курсове.

Освен че пребиваването ви в планината ще бъде по-безопасно, ако сте с планински водач, той ще ви обясни тънкостите на ходенето със снегоходки и така ще ви спести усилията да откривате всичко сами от личен опит.

Доверете се на снегоходките!

Може да харесате още...