Реализирани кампании

Набиране на средства за нови табели

Това е част от инициативата „Да обновим туристическите маршрути и обекти“. Група, създадена във Фейсбук преди повече от година, която вече се представлява от ТД „НАСАМ-НАТАМ“. Нашата основна цел е да обновим маркировката по всички туристически маршрути, да подменим старите и откраднати табели, да заменим счупените и паднали колове с нови, да направим маршрутите приятни и безопасни за туристите.

През изминалата година успяхме да премаркираме почти 500 км пътеки, поставихме над 500 нови табели и няколко маркировъчни кола в Централна Стара планина. Тази година акцията продължава с пълна сила. Акцентът е Етрополска, Васильовска и Шипченска планина. Но и не само там. Повечето пътеки вече са премаркирани, набелязахме необходимите места за табели и колове.
Нека заедно направим пребиваването в Балкана приятно и безопасно!!!

Закупени 120 табели за Етрополска, Васильовска и Шипченска планина

Инфо platformata.bg


Поставяне на колова маркировка в Стара планина

Има места в Балкана, където някога е имало колова маркировка, която е помагала на туристите да се ориентират по-добре по маршрутите през зимата или в гъста мъгла. Днес за съжаление коловете липсват. Някъде са били отрязани, другаде съборени от животните. Факт е, че днес ги няма и преминаването по маршрутите е рисково.

Има места в Балкана, където на важни разклони по маршрутите трябва да се поставят табели, но липсват подходящи места – дървета или стълбове. Единственият начин е на тези разклони да се поставят колове и на тях да се закрепят табелите.

Ние от ТД „НАСАМ-НАТАМ“ искаме да променим това. Всъщност го правим от няколко години. С приятели и симпатизанти, с доброволци и ученици. С помощта на общини и фирми. Трудно, но нещата се получават. Защото вече си имаме доверие, направеното е на лице и може да се види от всеки. Инициативата „Да обновим туристическите маршрути и обекти“ бе създадена във Фейсбук с основна цел да се обновят маркировките по всички туристически маршрути, да се подменят старите и откраднати табели, да се заменят счупените и паднали колове с нови, да се направят маршрутите приятни и безопасни за туристите.

За около две години направихме много. Направихме го заедно с Вас дарителите и доброволците. Към 1000 км, по над 100 маршрута вече са с обновена маркировка. Поставени бяха около 1000 нови указателни табели. Миналата година започнахме поставянето и на нови колове по разклоните. Който е минавал наскоро през Видимския превал, през м.Корита или около Узана не може да не ги е виждал.
Тази година работата по пътеките продължава, но ще се опитаме с Ваша помощ да възстановим стълбовата маркировка по два маршрута и да поставим колове на следните разклони:

1. По маршрута от с.Антон към хижа Бенковски по рида Заногата – 6 кола
2. По маршрута от гр.Клисура към хижа Вежен през Каменната порта – 10 кола
3. На Етрополска седловина (западно от хижа Чавдар) – 2 кола
4. Източно от вр.Етрополска Баба – 1 кол
5. В с.Ямна – 2 кола
6. Западно от вр. Корита – 2 кола
7. На хижа Соколна и над м.Синаница – 2 кола

Общо 25 кола.

Практиката показа, че за монтирането на 1 кол са необходими около 100 лв. В тази цена влизат всички разходи за материали – тръба, пясък, цимент, кофраж, както и транспорта на материалите до мястото на полагане. Монтирането на коловете ще се прави на доброволни начала от нас, наши приятели, членове и симпатизанти. Инициативата ще бъде осъществена със съгласуване от Национален парк „Централен Балкан“.
Вярваме, че заедно ще успеем да направим пребиваването в Балкана приятно и безопасно!!!

Закупени и монтирани 18 кола в Централен Балкан

Инфо platformata.bg


Кутия за дарения на хижа Мазалат

Приятели, в подкрепа на мероприятия като горните и като отговор на ваши въпроси, на хижа Мазалат беше поставена кутия за дарения. В нея всеки желаещ и подкрепящ кампанията за премаркиране на Балкана може да отдели средства, които ще отидат единствено и само за подобряване условията за безопасен туризъм в Стара планина.

Благодарим на хижарите и арендаторите на хижа Мазалат, че одобриха поставянето на тази касичка там. Надяваме се скоро такива кутии да има и на други хижи в планината.

Събрани средства: 170лв+дребни (за 6 мес.) –>Закупени 12 табели за района на НПЦБ

Инфо

Видео


Набиране на средства за нови указателни стрелки (табели)

ТД „Насам-Натам“ стартира през месец април 2019 г. поредната си инициатива в помощ на планинарите. Изпратихме писма до 19 общини около Централна Стара планина с молба за финансова помощ за изработката на информационни табла с карти и указателни стрелки (табели), които да се поставят по различни маршрути. Голяма част от общините се включиха, парите са вече преведени, таблата и табелите са поръчани. Няколко общини обещаха да помогнат, но в момента нямат възможност, защото чакат финансиране. Трети не си направиха труда даже да отговорят. Само една община отказа официално.

За информационните табла с карти ще се търсят спонсори за местата, където няма осигурени средства. Местен бизнес, магазини за спортни стоки, хотели, заведения или физически лица, които искат да помогнат. Такива спонсори вече има и се включиха на различни места или заявиха готовност да го направят.

Но указателните стрелки е добре да се поставят колкото се може по-скоро, тъй като маршрутите вече са маркирани и почистени, и по тях минават туристи. А разклон без насочваща табела е много неприятно нещо.

Затова стартираме тази нова кампания за осигуряване на средства за изработка на останалите табели. Ако в това време някоя от не включилите се общини откликне на нашата инициатива и се събере сума по-голяма от необходимата, то с нея ще поръчаме табели за възловите разклони на маршрут Ком-Емине на изток от х.Узана. При всички случаи средствата ще отидат по предназначение както винаги до сега. Важното е да ги има табелите и да упътват в нужда.

В момента не достигат средства за табели за следните райони:

1. Ботевград и Правец – 87 бр
2. Тетевен – 33 бр
3. Троян – 67 бр
4. Габрово – 30 бр
5. Масива Триглав – 42 бр
6. Челопеч – 16 бр

Общо 275 бр на стойност 2 875 лв. По-голямата част са за монтаж на дърво, останалите на жалон (кол).

Пускаме кампанията до 15 септември, за да може до края на месеца да се изработят и да остане време да се монтират. Защото освен тези има поръчани вече още около 200 бр. А има да се поставят нови жалони, табла и т.н. Много задачи, всяка от която важна.

Освен със средства всеки е добре дошъл да помага и на терен. За целта следете нашите мероприятия на фейсбук страницата ни, както и в групата „Да обновим туристическите маршрути и обекти“.

Благодарим Ви за подкрепата предварително.

Важно!!!
Намалихме сумата на кампанията с 750 лв (80 бр табели), тъй като на 24-25.08. направихме обстоен оглед на района около Етрополе-Правец-Ботевград и констатирахме, че повечето някогашни маршрути са тотално обрасли или променени, и възстановяването им е невъзможно. Всички те са към планината Било (част от Предбалкана) и за там е нужно да се прокарат съвсем нови трасета, да се направи съвместна стратегия за развитие на района с тези общини. Това няма как да стане за малкото време оставащо до края на годината и затова този район остава за догодина, ако има желание от страна на общините. Искаме всико което правим да е честно и прозрачно, затова променяме както общата сума на кампанията (от 2875 лв на 2125 лв), така и крайния срок за набиране на средства (от 13.09 на 30.08). Последното се налага, защото има технологично време за изработка на тези табели, а подходящото времето за поставянето им не е много до края на годината.

Благодарим на всички, които се включиха до този момент. Остава съвсем малко още. Дано кампанията завърши успешно.

Закупени 150 табели за Троян, Тетевен и масив Триглав

Инфо platformata.bg


Нови указателни табели – Кампания 2020

Ако за всички нас от Туристическо дружество „Насам-Натам“ 2017 беше началото, 2018 – подема, а 2019 кулминацията, то се надяваме 2020 г. (въпреки моментната неприятна ситуация покрай Covid-19) да е финала и всичко започнато да завърши така, както е планирано. Иска ни се поне тази част на Стара планина (от проход Витиня до м.Узана) да стане еталон за всички останали планини, да няма запуснат маршрут без надеждна маркировка, нови подробни указателни табели и информационни табла с карти.

Затова стартираме поредната кампания за набиране на средства за изработка и доставка на 487 броя указателни стрелки (табели), които ще бъдат монтирани по туристическите маршрути в Стара планина и Предбалкана, където не успяхме да поставим такива през предходните 3 години. Както винаги след приключване на кампанията ще предоставим подробен отчет за това какво сме успели да свършим. По-конкретно табелите ще бъдат поставени на територията на общините Горна Малина, Челопеч, Златица, Пирдоп, Етрополе, Ботевград, Правец, Тетевен, Троян, Карлово, Габрово и Мъглиж.

В преговори сме с няколко от общините и фирми за предоставяне на финансова помощ за изработка на информационни табла, закупуване на жалони и табели, но до този момент няма още нищо потвърдено. Ако все пак се включат ще намалим бройката и сумата на табелите, т.е. и сумата на кампанията.

Освен със средства всеки е добре дошъл да помага и на терен. За целта следете нашите мероприятия на фейсбук страницата ни, както и в групата „Да обновим туристическите маршрути и обекти“. Подробна информация за всички проведени и предстоящи мероприятия може да видите, като посетите интернет сайта на Дружеството.

Благодарим Ви предварително за подкрепата.

А ето какво успяхме да направихме през тези 3 години (откакто съществува дружеството) с помощта на много приятели, колеги и дарители:

1. Поставени качествени указателни стрелки (табели) на важни разклони, в началните пунктове и по хижите – 1240 броя.
2. Бетонирани метални тръби (жалони) по няколко маршрута и на важни разклони, където няма на какво да се поставят табели – 70 броя.
3. Монтаж на информационни табла с подробни карти – 40 броя.
4. Проходени, почистени и маркирани пешеходни маршрути в Стара планина и Предбалкана – Общо 65 маршрута с дължина над 1 000 км
• Билен маршрут Ком-Емине в участъците: Арабаконак-Кашана-Вежен-Каменната порта, Беклемето-Ботев-Мазалат-Узана, Чумерна-Вратник-Котел-Върбишки проход-Ришки проход. Обща дължина 265 км.
• Туристически поход „По стъпките на Георги Бенковски: с.Мирково-м.Хаджийца-м.Баш Самоков-х.Стражата-с.Ямна-с.Дивчовото-м.Костина (с.Рибарица). Обща дължина 60 км.
• Екопътека „Арабаконак-Старата мандра-Извор на р.Бебреш“ – 9 км
• с.Буново-х.Чавдар-Етрополска седловина-х.Рудината – 20 км
• с.Мирково-х.Чавдар – 12,5 км
• Екопътека „Бележката“ – 2 км
• Екопътека св.Атанас – 5,5 км
• Етрополе-х.Чавдар – 19,5 км
• Етрополе-Черни връх-х.Стражата – 11 км
• Етрополе-м.Гроба-х.Стражата-х.Кашана – 17 км
• Етрополе-Етрополски манастир-водопад Варовитец-с.Ямна – 10 км
• с.Ямна-Стара река-х.Свищи плаз – 12 км
• с.Ямна-крепост Чертиград – 6 км
• гр.Златица-Курудере-х.Свищи плаз – 8,5 км
• гр.Златица-м.Говедарника-х.Свищиплаз – 8,5 км
• х.Свищи плаз-х.Паскал – 5,8 км
• гр.Пирдоп-х.Паскал-Косищки превал-х.Абаджиева – 14,5 км
• с.Антон-х.Планински извори – 6,5 км
• с.Антон-Антонски превал – 9 км
• гара Копривщица-вр.Пъпа (до Старопланинското конче) – 10,5 км
• гара Клисура-Каменната порта – 11 км
• гр.Тетевен (кв.Скрибътна)-х. Васильов (по Васильовското било) – 20,5 км
• с.Васильово-х.Васильов – 8 км
• с.Рибарица-Дебели дял-х.Васильов – 15 км
• с.Рибарица-пикник Богоя-х.Васильов – 10 км
• с.Лесидрен-х.Васильов – 15 км
• яз.Сопот-х.Васильов – 14 км
• Шипковски мин. Бани-х.Васильов – 5 км
• с.Шипково-х.Коман-х.Васильов – 12 км
• х.Васильов-Проход Богоя-вр.Кашка – 10 км
• с.Бели Осъм-м.Беклемето-Арка на свободата – 10,5 км
• с.Иганово-х.Дерменка – 8,5 км
• гр.Сопот-х.Добрила – 9 км
• гр.Сопот-хДерменка – 14 км
• гр.Троян-х.Чучул – 11 км
• с.Черни Осъм-х.Чучул – 13 км
• м.Смесите-Зорнов рът-х.Амбарица-седловина Платнишки ярове – 11 км
• м.Смесите-х.Яворова лъка-х.Амбарица-х.Добрила – 17 км
• м.Смесите-р.Крайовица-м.Новоселски поленици-х.Плевен – 16 км
• м.Смесите-Зелениковски манастир-м.Новоселски поленици-Видимски превал-м.Голяма Топалица-х.Васил Левски – 25 км
• гр.Априлци-р.Стърна-х.Плевен – 6 км
• гр.Априлци-Бъзов дял-х.Плевен – 5,5 км
• гр.Априлци-м.Мазането-х.Плевен-заслон Ботев – 8,5 км
• гр.Априлци-х.Тъжа – 8 км
• Екопътека „По пътя на Балканджиите“ – 14,5 км
• гр.Карлово-вр.Сакарица-х.Добрила – 11,5 км
• х.Добрила-х.Васил Левски – 13,5 км
• х.Равнец-м.Петолъчката – 7,5 км
• Калоферски манастир-м.Сливката (пътеката за х.Рай) – 4 км
• с.Тъжа-х.Русалка-м.Смесите-х.Тъжа – 16 км
• с.Лъгът-х.Мазалат – 8 км
• х.Мазалат-Тънката рътлина-х.Соколна – 12,5 км
• с.Скобелево-р.Габровница-м.Червената локва – 12 км
• с.Скобелево-м.Сечен камък-м.Корита – 14,5 км
• с.Ясеново-м.Корита – 15 км
• с.Ясеново-р.Лешница-х.Узана – 16 км
• с.Ясеново-м.Улуците-х.Узана – 10 км
• с.Ясеново-Химитлийската пътека-х.Узана – 10 км
• х.Здравец-х.Бузлуджа – 6 км
• Екопътека „Винишки камък“+ до вр.Попак – 5,5 км
• Гр.Мъглиж-вр.Панагюра-гара Кръстец – 25 км
• гр.Твърдица-х.Чумерна – 15 км
• гр.Твърдица-Студената река-х.Чумерна – 14 км
• гр.Плевен (крепост Сторгозия)-х.Среброструй – 7,5 км
• гр.Плевен (яз.Тотлебенов вал)-х.Среброструй – 2,5 км

Закупени 360 табели за Горна Малина, Челопеч, Златица, Пирдоп, Етрополе, Ботевград, Правец, Тетевен, Троян, Карлово, Габрово и Мъглиж.

Инфо platformata.bg


Странджа достъпна за всеки – да открехнем вратата!

Здравейте, приятели на Странджа,

След няколкомесечно обикаляне, снимане, заснимане, планиране и пресмятане, изготвихме подробна Стратегията за развитие на пешеходния туризъм в Странджа, която изпратихме на всички отговорни институции. От години туристическите маршрути там са в трагично състояние. Не говорим за онези грандомански проекти, по които са наляти огромни средства и по-голямата част от изграденото вече го няма или е негодно за ползване. Говорим за маршрутите, свързващи населените места в Странджа, за маршрутите, водещи до близки интересни забележителното около селата и градовете.

Какво е основното и водещото в нашите разбирания за това как трябва да изглежда една такава инфраструктура, какво трябва да има, за да е полезна и маршрутите да са достъпни:

– Във всяко населено място или на всеки важен изходен пункт трябва да има информационно табло с подробна туристическа карта, описание на маршрутите и основни данни за всеки от тях. В момента такива табла няма, някъде има някакви подобия, правени отново по проекти, но са толкова некадърно направени, че не вършат работа. Необходими са 32 табла, на които ще поставим новата карта, която в момента се изготвя и става чудесна.

– По всички маршрути, които ще бъдат почистени и маркирани, трябва да има указателни стрелки/табели, които да помагат на туристите за тяхната по-добра ориентация и да водят безопасно до крайната дестинация. Такива табели отново няма почти никъде в Странджа. Необходими са 960 табели, които ще се поставят по 79 основни маршрута с обща дължина около 800 км.

– Маркировката винаги трябва да започва от подходящо място в изходните пунктове, да е проследима, но не и натрапваща. Сега на повечето места тя започва след няколкостотин метра и ако човек не знае накъде да тръгне, няма как да стигне. А не трябва да е така. На места са използвани табелки вместо стандартна маркировка с боя, които са нападали, счупени, обелени и освен, че са грозни, отново не вършат работа. Още този месец започваме работа на терен по почистване на пътеките и нанасяне на маркировка по тях.

– Има много стари табла, табели и съоръжения, които са счупени или амортизирани и трябва да бъдат премахнати, тъй като са опасни за ползване или загрозяват местностите.

– След изграждането на маршрутите, те трябва да попаднат и да бъдат нанесени в горско-стопанските карти на стопанствата и да се разпишат правилата за тяхното опазване. Където има желание и чуваемост, това ще стане лесно, останалите ще ги убеждаваме, че е необходимо. Защото инак всичко е безсмислено.

Какъв е основният замисъл на това начинание. В Странджа има 28 населени места, между повечето от които има маршрути, така че всички те ще бъдат свързани. Ще се обновят и всички маршрути около селата, без тези, които са безсмислени или вече са неизползваеми по различни причини. Когато се отседне в дадено населено място, да има къде да се разходи човек, да получи на място нужната информация, без да се лута и разпитва как да стигне, откъде да мине. Ако някой реши да предприеме няколкодневен преход през планината, да може да посети различни села и красиви местности, отсядайки тук или там без да се чуди ще може ли да стигне или не. Планирайки всичко предварително и най-вече всеки път да е различно.

В момента на планинарската карта Странджа е едно бяло петно, без нанесени маршрути, изключая няколко около с. Кости и Черноморието. А е толкова лесно достъпна, красива и разнообразна! Всичко, което ще се направи в Странджа изисква немалко работа, средства и усилия, но крайният резултат ще е полезен както за туристите, така и за собствениците на къщи за гости или хотели.
Преди седмица обявихме кампания, че търсим фирми или физически лица, които да финансират изработката на информационните табла. За няколко дни вече има осигурено финансиране за 13 табла. А тази кампания беше обявена само на нашата фейсбук страница.


Настоящата кампания е свързана с набиране на средства за указателни стрелки (табели), които както вече споменахме ще поставим по всички маршрути – в изходните пунктове и на всички важни разклонения

Става въпрос за 960 броя табели, всяка струва по 13.80 лв с ДДС (цената е по оферта на завода производител). Сумата не е никак малка, но вярваме, че с ваша помощ ще успеем да съберем поне по-голямата част от нея.

Разбира се, в началото на годината подписахме с ръководството на ПП Странджа Споразумение за сътрудничество. Проведохме разговори и с местната власт, до други институции писахме, но на този етап няма желание от тяхна страна да се включат. Нищо, че това е по принцип тяхна грижа и отговорност.

Много от Вас знаят, че това с което сме се захванали, го можем и го правим от много години. И винаги с успех. Включват се много хора с труд или със средства, защото мислят правилно, защото знаят, че това е важно и необходимо.
Вярваме, че и това начинание ще е успешно с Ваша помощ. Благодарим Ви и бъдете здрави!

Важно уточнение!!!

Здравейте, приятели на Странджа. Решихме да прекратим предсрочно тази кампания поради няколко причини, главната от които е, че необходимата сума е голяма и нейното набиране ще продължи прекалено дълго във времето.

Предстои пускането на няколко отделни кампании, чрез които се надяваме да съберем необходимите средства за тези табели, но те ще бъдат за конкретни места и села в Странджа. Там, където преди това ще обновим маршрутите.

В настоящата кампания успяхме да съберем 2022 лв., с които ще поръчаме 140 бр. указателни табели. Същите ще бъдат поставени по вече обновените маршрути около Бръшлян, Стоилово, Петрова нива и Докузак. Всъщност те вече се изработват и скоро ще бъдат монтирани.

Благодарим на всички дарители! Бъдете здрави!

Закупени 140 табели за Бръшлян, Стоилово, Петрова нива и Докузак

Инфо platformata.bg


Указателни табели за маршрутите около гр. Малко Търново

Здравейте, приятели на Странджа

Това е втората кампания за набиране на средства за изработка на указателни табели (стрелки). За всяко отделно населено място ще пускаме конкретна кампания за необходимите табели и табла, които ще се поставят по маршрутите. В първата успяхме да съберем необходимите средства за 150 указателни табели, които вече се монтират по маршрутите около Бръшлян и Стоилово. Средствата за информационните табла също са осигурени.

Настоящата кампания е свързана с набиране на средства за указателни стрелки (табели), които ще поставим по всички маршрути около гр. Малко Търново. Сумата за информационното табло е вече осигурена и същото ще бъде монтирано в градинката пред Туристическия информационен център.
Необходимата сума за 91 броя табели е 1255,80 лв (една табела по оферта на завода производител струва 13.80 лв с ДДС)

Много от нещата с които сме се захванали в Странджа са вече видими на терен, една част от маршрутите са почистени и маркирани, поставени са голяма част от табелите около селата Бръшлян и Стоилово.

Защо го правим?

Защото в тази планина трябва да се развива пешеходен туризъм, защото маршрутите имат нужда от грижи и трябва да са приятни и безопасни за туристите.

И защото вярваме, че с Ваша помощ ще успеем да преобразим планината и я направим по-достъпна за всеки. Благодарим Ви и бъдете здрави!

Закупени 90 табели за района на Малко Търново

Инфо platformata.bg


Табели за маршрутите около селата Заберново, Калово и Бяла вода

Здравейте, приятели на Странджа!

Това е третата кампания за набиране на средства за изработка на указателни табели (стрелки). За всяко отделно населено място ще пускаме конкретна кампания за необходимите табели и табла, които ще се поставят по маршрутите. В предходните две кампании успяхме да съберем необходимите средства за 240 указателни табели, някои вече са монтирани, други скоро ще бъдат произведени. Част от средствата за информационни табла също са осигурени.

Настоящата кампания е свързана с набиране на средства за указателни стрелки (табели), които ще поставим по всички маршрути около селата Заберново, Калово и Бяла вода.

Необходимата сума за 144 броя табели е 2092.00 лв (по цени на завода производител).

Много от нещата, с които сме се захванали в Странджа са вече видими на терен, една част от маршрутите са почистени и маркирани, поставени са голяма част от табелите около селата Бръшлян и Стоилово и гр. Малко Търново.
Защо го правим?

Защото в тази планина трябва да се развива пешеходен туризъм, защото маршрутите имат нужда от грижи и трябва да са приятни и безопасни за туристите.

И защото вярваме, че с Ваша помощ ще успеем да преобразим планината и я направим по-достъпна за всеки. Благодарим Ви и бъдете здрави!

Закупени 105 табели за Заберново, Калово и Бяла вода

Инфо platformata.bg