Минали събития 2017

Купон на хижа Тъжа

Маркирахме ли? – Маркирахме
Чистихме ли? – Чистихме
Ще сложим ли табелите? Ще ги сложим
Е значи остана да се запознаем на по бира.

Къде? Реших да е на хижа Тъжа. Място лесно достъпно от север и от юг. Стопанисвано от ТД Приста Русе, което се включи активно в мероприятието по маркирането. И най-вече защото хижата е близо до вр. Росоватец. До там се стига с джип много лесно и бързо. Какво има пък на Росоватец??? Ами сега няма нищо, но на 30.09. ще има една чешма, която ще остане за спомен от всички нас. Чешма, която всички ние ще възстановим. Ще я кръстим Карабурун…

Та драги приятели, каня всички вас, които се включихте в инициативата „Да обновим туристическите маршрути и обекти“ с труд или средства на хижа Тъжа на 30 Септември. Да се съберем. Да се запознаем. Да пием по 1-2 бири. Хижата е запазена за нас. Местата са около 40, затова който иска да си носи палатка или чувал. Ще се опитам да организирам за събота транспорт за багажа нагоре.

Събитието във ФБ


Да завършим започнатото – да поставим табелите 16.09-30.09.2017

Здравейте приятели,
За няколко месеца успяхме да почистим и маркираме по-голямата част от маршрутите в Централна Стара планина и по Ком-Емине на изток.

Остана да сложим табелите, които ще са готови до 15 Септември. Нека направим последен напън и завършим започнатото.
Табелите са почти 500 на брой и трябва да се монтират по всички важни разклонения по билото от Кашана до Мазалат и по повечето маршрути. На хижите ще се слагат от хижарите. Но в населените места, над хижите и по билото трябва да се сложат от нас.

На местата където има път може да се отиде с кола или джип. В територията на парка има разрешение за това. По-трудно ще е по билото, където на повечето места няма пътища. Табелите, които ще се монтират на кол се захващат освен с болтове и с един самонарезен винт – ще трябва да се носи и винтоверт. Задачата не е лека, но ако има достатъчно желаещи ще се справим.

Освен за поставянето на новите табели се търси група, която да оправи кашата на д х. Амбарица. Там по Дълги дял и по лятната пътека към Добрила бяха поставени табели, които са с разменени места. Същите трябва да се свалят и поставят на правилните места.

Заедно с поставянето на табелите може да се довършат и немаркираните маршрути и участъци от билото. Това са:
1. Лъгът – Мазалат
2. Паниците-заслон Маринка
3. Антон-Антонски превал
4. По билото от Антонски превал до вр. Вежен
5. По билото от Платнишки ярове до вр. Ботев
6. По билото от вр. Ботев до х. тъжа
След като поставим табелите мисля да се съберем в края на м.Септември на една хижа. Да се запознаем и почерпим. Но това ще го обявя допълнително.
Моля всеки който желае да помогне да каже кой район предпочита и да определим местата за поставяне на табели. Успех

Събитието във ФБ


Поставяне на колова маркировка над х.Соколна (м.Гьолтепе) – 09.09-10.09.2017 (16.09-17.09.2017)

Изграждане на нова колова маркировка (около 8 кола) по маршрута от х.Соколна към х. Мазалат през м.Синаница и Гьолтепе, и нанасяне на лентова маркировка. Опресняване на маркировката по Тънката рътлина към р.Габровница и от вр. Мазалат към х.Соколна. Всички материали са осигурени. Ще са необходими само инструменти – прави лопати, кофи, ножици, трион, брадва. Необходими са около 10-12 човека.

Подробности:
Петък 08.09.2017
Тръгване след работа и нощувка в с.Габарево или Павел баня. Добре е да се знае поне седмица предварително, за да запазим места. Ако пък някой иска може в петък на х.Соколна и в събота да дойде до горе направо от там.

Събота 09.09.2017
1. Ранно тръгване 07:00-07:30 часа. Товарене на материалите – бетон, колове, камъни и инструменти на осигурен транспорт, който ще качи всичкия багаж до горе. Превозът на хората ще се осъществи или с камиона или с джипове. Ако някой от желаещите да помогнат има високопроходима кола нека пише – ще се плати горивото от Габарево до м.Синаница и обратно.
2. Ще се разпределим на няколко групи – изкоп на дупки, бъркане на бетон, маркиране, боядисване на колове, правене на пирамидки от камъни.
3. На Синаница има чешма!!!
4. Нощувка на х. Соколна. Ще говоря със Стефан и сигурно ще има храна на хижата и бира. Прехода от обекта до хижата е около 2 часа.
5. Колите остават на Синаница.

Неделя 10.09.2017
Довършване на започнатото. Изграждане на пирамидите около коловете, боядисване на колове и т.н. След края на работата който иска може да слезе с колите надолу, който иска може да се разходи.
Ако времето се скапе мероприятието се измества за следващата седмица 16-17.09. !!!!!!!!

Събитието във ФБ


Заедно да премаркираме Централен Балкан 03.06-11.06.2017

ЧАСЪТ НА ИСТИНАТА НАСТЪПИ!!! СПОДЕЛЯЙТЕ, ЗА ДА ДОСТИГНЕ ДО ПОВЕЧЕ ХОРА!!!

Повече не ми се чака. А и няма време. Вече има официално писмо от Дирекцията на Национален парк Централен Балкан. Всичко с тях е говорено, обещано, съгласувано и т.н. Писмото е качено в групата. Не мисля, че има начин да се отметнат от обещаното. А и няма за какво. Та…

Моля и призовавам всички приятели имащи желание да помогнат да го направят и се включат. Моля и призовавам всички спасители, хижари, ръководители на Туристически дружества в тези райони, всички паркови служители и хора заангажирани с Балкана да помогнат кой с каквото може. За тази наша обща кауза – да си оправим къщичката. Да я направим по-приветлива и по-сигурна за всички, които я посещават. За един по-достъпен Балкан. За едно по-приятно прекарване на почивните дни. Нека това неизчерпаемо богатство на красоти заедно да го направим по-достъпно за всички добронамерени хора.

Повече мисля, че няма какво да се доказваме и е време да действаме. Обявявам голямото маркиране да започне сега
Сега малко по-сериозно. Разделил съм територията на Централен Балкан на няколко участъка, в които всеки който иска и може да се включи. За всеки участък ще има човек, който отговаря и към който също може да се обърнете за всичко каквото Ви интересува. Скоро ще ги добавя тук. Към мен също без никакви притеснения. Моите телефони са следните 0898632446 и 0882551022.

Участъците (конкретните маршрути са изброени в групата преди време) са следните:
1. Етрополе-Ямна-Дивчовото. Обхваща района от север между прохода Кашана и Антонски превал, и част от билния маршрут.
2. Тетевен-Васильовска планина. Обхваща района на Тетевен, Васильовска планина и хижа Васильов.
3. Рибарица. Обхваща района от север между Антонски превал и вр. Ушите, и част от билния маршрут.
4. Чифлик. Обхваща района от север между вр. Ушите и превала на Троянски проход, и част от билния.
5. Троян. Обхваща района между с. Бели Осъм и с. Черни Осъм, и част от билния маршрут между Троянски проход и х. Дерменка.
6. Черни Осъм. Обхваща района над Черни Осъм и м. Смесите, и част от билния маршрут между х. Дерменка и вр. Костенурката.
7. Априлци. Обхваща района над Априлци и част от билния маршрут между вр. Костенурката и м. Смесите.
8. Лъгът. Отговорник Георги Кръстев. Обхваща района северно от х. Мазалат и част от билния маршрут между м. Смесите и х. Партизанска Песен.
9. Габарево-Скобелево-Ясеново. Обхваща района южно от хижите Мазалат и Узана, и част от билния маршрут между х. Партизанска песен и х. Мазалат.
10. Тъжа. Обхваща района над с. Тъжа и част от билния маршрут между х. Тъжа и х. Мазалат.
11. Калофер. Обхваща района южно от вр. Ботев и част от билния маршрут между х. Тъжа и седловина Дюза (Петолъчката).
12. Карлово. Обхваща района над гр. Карлово и част от билния маршрут между Петолъчката и вр. Амбарица.
13. Сопот-Иганово-Кърнаре. Обхваща района над тези населени места и част от билния маршрут между вр. Амбарица и Троянски проход.
14. Христо Даново-Розино. Обхваща района над тези населени места и част от билния маршрут между Троянски проход и х. Ехо.
15. Клисура-Копривщица. Обхваща района над тези населени места и част от билния маршрут между х. Ехо и Антонския превал.
16. Антон. Обхваща района над с. Антон и част от билния маршрут между Антонския превал и вр. Косица.
17. Пирдоп-Златица. Обхваща района над тези населени места и част от билния маршрут между вр. Косица и Кашана.

Датите:
03-04.06 (по възможност с нощувка на близка хижа)
10-11.06 (по възможност с нощувка на близка хижа)
05-09.06. За тези който са на смени и могат да се включат само през седмицата.

Ако времето не позволява да се работи на тези дати мероприятията се изместват с една седмица напред. И така докато си свършим работата.

Събитието във ФБ


От Чумерна до Риш – пълна промяна 13-14.05.2017

В Източна Стара планина най-проблемните участъци са между проходите Вратник и Ришки. Проблемните участъци по билото се нуждаят от основно премаркиране и прочистване. На места има стълбова маркировка, която трябва да се пребоядиса. Условно разделям пътеката на няколко участъка, по които е добре да се направи по една група от около 4-5 човека:

1. Чумерна – Вратник
3. Вратник-заслон Вратник
2. заслон Вратник-поляната с чакалото.
4. поляната с чакалото-ГС Зелениче-Котел
5. поляната с чакалото-вр. Разбойна-Котел
6. пътеката през вр. Разбойна
7. Котел-седловина Цигански гроб
8. седловината-курорт Върбица
9. седловината-вр. Каракус-Върбишки проход
10. курорт Върбица-ГС Елешница-м. Голямата нива
11.Върбишки проход-по билото-м. Голямата нива
12. м. Голямата нива-Дебелците-Ришки проход

Има няколко участъка, които са в добро състояние, но за сметка на това други са много зле. За два дена при наличие на повече хора всичко това може да се оправи. Всяка група за два дена може да оправи 2участъка. Значи са необходими поне 6 групи – 25-30 човека. Към момента има заявено желание за участие над 15 човека (не всички членове на групата). Ще има и местни туристически дружества.

За тези, който ще работим 2 дни в района Вратник-Голямата нива предлагам да се нощува на хижа Върбишки проход. Като първия ден се оправят по отдалечените участъци, а втория тези около Върбишки проход и курорта.

Събитието във ФБ


Маркиране около Деня на труда 29.04, 30.04 и 01.05.2017

Това е първата седмица в която можете да се включите. Има три почивни дни и може да се свърши повече работа. Обявените по-долу пътеки се нуждаят от освежаване и прочистване. В зависимост от броя участници ще се направи график и групи, които ще се разпределят по маршрутите. Пътеките са следните:

ОТ ЮГ:
1. гр. Мъглиж- вр. Калаянка – вр. Панагюра – вр. Голям Вис – гара Кръстец. Ще се постави нова маркировка бяло-зелено-бяло и табели по маршрут, на който никога не е имало такава. За тази пътека е определена дата 29.04. защото е съгласувана с главния маркировач на ТД Орлово гнездо-Казанлък. Ще се тръгва на обратно от гара Кръстец към гр. Мъглиж. Най-лесният вариант е да се ползва влака. Сборен пункт – гара Кръстец 09:00 часа
2. х. Младост (на билото север от от Бузлуджа) – Каменливия рът – ГС Стара река – Разсадника (връзване с пътеката Енина-ГД Българка). Маркировка бяло-зелено-бяло. Подновяване и чистене на стара пътека. Сборен пункт х. Бузлуджа. Часа и датата ще се определят допълнително според участниците.
3. х. Младост – Гробска могила-заслон Гергиница-Раев Кладенец-Енина. Маркировка бяло-жълто-бяло. Между х.Младост и заслон Гергиница до сега няма положена маркировка и ще се прави нова. Между заслона и Раев кладенец пътеката е обрасла но маркировка има. Там пътеката ще се прочиства и освежава. Сборен пункт х. Бузлуджа. Часа и датата ще се определят допълнително според участниците.
4. с. Ясеново-р. Лешница-Узан дере-х. Узана. Маркировка бяло-синьо-бяло. Подновяване на съществуващата и поставяне на нова по р. Лешница. Сборен пункт с. Ясеново. Часа и датата ще се определят допълнително според участниците.
5. с. Ясеново-крепост Асара-Сечен камък-Патарешка поляна-Корита. Маркировка бяло-жълто-бяло. Подновяване на маркировката и прочистване на пътеката. Сборен пункт с. Ясеново. Часа и датата ще се определят допълнително според участниците.
6. с. Скобелево-Сечен камък-Патарешка поляна-Корита. Маркировка бяло-зелено-бяло. Подновяване на маркировката. Сборен пункт с. Скобелево. Часа и датата ще се определят допълнително според участниците. Може да се комбинират маршрути 5 и 6.

ОТ СЕВЕР:
7. Етъра-вр. Пладнището-вр. Копривата-Нисък превал-Бузлуджа. Маркировка бяло-жълто-бяло до Нисък превал. Подновяване маркировка и чистене на стара пътека. Сборен пункт АЕК Етъра. Часа и датата ще се определят допълнително според участниците.
8. с. Ябълка-х.Здравец-Курвина могила-Бузлуджа. Маркировка бяло-зелено-бяло. До х.Здравец е наскоро оправяна, но нагоре не. Има вариант да се започне на обратно и да се маркира заедно със съседната през м. Християнското която е бяло-синьо-бяло. Сборен пункт с. Ябълка или х. Бузлуджа. Часа и датата ще се определят допълнително според участниците.
9. с Престой (над Трявна) – вр. Ковачка-Голям Кръстец-Бъзовец-Конярското. Маршрут с много неизвестни. Трябва да се провери на място и премаркира. Допълнително ще се определи час и дата за него.
10. КОМ-ЕМИНЕ. От Червената локва (х. Мазалат) до Предела (Проход на републиката). По някои участуци през годините е правено по нещо, но има и по-засукани и нуждаещи се от освежаване. Такива са:
– Червената локва-Партизанска песен
– х.Узана-Малуша
– Българка-Кръстец
– Кръстец-Предела. Особенно в този участък трябва да се освежи.

Събитието във ФБ